|
|
|
... de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb az uborkáéhoz képest. Mivel mindig - alaposan megmosva - a héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkíni ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanila... |
|
|
|
|
|
|
|
... életműködéshez is nélkülözhetetlen.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a béta-karotin. A következő zöldségek, gyümölcsök jó béta-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... éjszakai és a színlátásban is.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a béta-karotin. A következő zöldségek, gyümölcsök jó béta-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... és sós ételekkel pótolod.
A sárgarépa jó a szemnek
Sajnos azért nem annyira, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztod, a szemüvegedet is elhajíthatod. A benne lévő béta-karotin csak a szürkületi vakság esetén segíti a gyógyulást, ám ez a szembetegség nem túl gyakori.
A barna héjú tojások finomabbak
A tojás héjának színe nem függ össze az ízz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Dél-Amerikában szerelem gyümölcsének, Olaszországban a szerelem almájának nevezik. A paradicsomnak magas E-, C-vitamin tartalma miatt potencianövelő hatása van. Az E-vitamin pedig a béta-karotin forrása, belőle képződik az A-vitamin, melynek fontos szerepe van a férfi és a női hormonok termelésében. A női erotika jelképe.
PADLIZSÁN: az alakja, színe miatt a férfierotika... |
|
|
|
|
|
|
|
A 100 éves kort megért emberek vérében sok avokádóban, görögdinnyében, spárgában, burgonyában, sárgarépában, paradicsomban található glutationt találtak
Mitől leszünk üdék, fiatalok és egészségesek?
A legtöbb nő mindent megadna azért, hogy ismét olyan üde, szép lehessen, mint húszas évei elején. Bár az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, de haladását lassítani ige... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd turmixolja őket össze. Kenje a hajvégekre, 25 percig hagyja hatni, majd mossa le. A káposzta gazdag vasban és olyan nyomelemekben, amelyek fényessé teszik a hajat, a sárgarépa béta-karotin-tartalma pedig tápanyagokkal látja el a sérült hajvégeket.
Olíva nyakra-főre
Ne feledje, a nyak bőre a hideg, szeles hónapokban különös bánásmódot igényel, mivel ezen ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartalmaznak, mely elősegíti a gyulladások gyógyulását, és az új sejtek növekedését.
Kantalup dinnye (bőrmegújító)
Az élénksárga dinnyeféle jelentős mennyiségben tartalmazza a karotinhoz hasonló likopént, amely megakadályozza a bőr mélyebben lévő kollagénjének károsodását, így a ráncok kialakulását. A fáradt, fénytelen bőr ragyogóvá, élettel telivé válik a kantalup... |
|
|
|
|
|
|
|
... sétálva éri a bőrünket! Legjobb D-vitaminforrások: halolaj, máj, tojás, tejtermékek. A D-vitamin hiánya izomgörcsöket és izomgyengeséget okozhat. (m)
A-vitamin
A béta-karotin formájában nagyon könnyű bevinni a szervezetünkbe. Jótékony hatása, hogy a téli sápadtság ellen kissé sárgára színezi a bőrt - a sütőtök, narancs, mandarin, sárgarépa, paradicsom t... |
|
|
|
|
|
|
|
... mennyiségű antioxidáns-adagok a felépülésben (izraeli kutatócsoport, 2003.) Egy vizsgálat kimutatta, hogy 38 szívrohamon átesett betegnek a vére sokkal kevesebb antioxidáns A, E-vitamint és beta-karotint tartalmazott a szívroham után, mint 20 másik egészséges alany esetében. Amikor pedig a szívrohammal kezelt pácienseknek vérrögoldó gyógyszereket adtak, vérük E-vitamin szintje tov... |
|
|
|
|
|
|
|
... kontrollszeméllyel egyeztették kor, rassz és a véradás időpontja szempontjából. A kontrollszemélyek esetében a vér mikroelem-tartalmának összehasonlítása során nem találtak jelentős különbséget az alfa-karotin, béta-karotin, össz-karotin, béta-kriptoxantin, lutein, likopin, retinol és aszkorbinsav (C-vitamin) szintjeinek tekintetében, azonban ami a gamma-tokoferol-szintet illeti, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivonatát alkalmazva. Más mangosztán termék a közelébe se jöhet!
· Vitaminnal "hajtott" antioxidánsok. Kritikus antioxidáns vitaminokat tartalmaz, A vitamint (beta-karotin formájában), C és E vitamint, amelyek segítenek harcolni a szabad gyökök károsításával szemben, és megelőzik a test oxidatív igénybevételét.
· Egész leveles al... |
|
|
|
|
|
|
|
... carota
A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint, az A vitamin, elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.... |
|
|
|
|
|
|
|
... beleharapunk?
Természetesen nem mindegy hogy milyen ételeket eszünk. Nem létezik ,,csoda étel", ám vannak olyan élelmiszerek, amikből érdemes minél többet enni.
- Brokkoli: C vitamin,béta-karotin, fólsav
- Hüvelyesek és bab: vas, fólsav, rostok, növényi szterinek
- Édes burgonya: A és C vitamin béta karotin, kálium, rost
... |
|
|
|
|
|
|
|
... savanyúságot szabályozó anyag( citromsav, nátrium citrát), természetazonos aroma, természetes szjnezék (cosnil), emul... |
|
|
|
|
|
|
|
... fogyasztóinak száma. Termelési területe ugyanis korlátozódik a szubtrópusi éghajlatra. Levéve azonban a fáról, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul. Az érett gyümölcsnek a magasabb karotin tartalma.
Tápértéke:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre ... |
|
|
|
|
|
|
|
Mi a béta- karotin?
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, amely a szervezetben alakul át vitaminná. Állati és növényi eredetű ételekben található, s a karotenoidok csoportjába tartozik. Mint ismeretes, a karotenoidok adják a sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek jellegzetes színét. Leveles zöldségben is megtalálható.
Mi a rejtett vitaminhiány?... |
|
|
|
|
|
|
|
Vas, kálium, kalcium, magnézium, karotin, B-vitaminok, folsav és C-vitamin van benne
Külsőleg nem éppen tetszetős, de jó tulajdonságait a cékla vagy vörös répa csak akkor nyilvánítja ki, ha belső minőségeivel foglalkozunk. A vörös répa rendelkezik mindazzal az előnnyel, ami feljogosítja arra, hogy táplálkozásunk szólistájaként sikert arasson. Tipikusan jellemző e gyökérz... |
|
|
|
|
|
|
|
... a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében. Mégsem szokták az antioxidánsok között említeni, pedig legalább olyan kiváló munkát végez, mint az E-vitamin vagy a béta-karotin. De mivel az oxidációs folyamatoknak szerepük van a rákos folyamatok elindításában és egyes szív-, érrendszeri betegségek kialakulásában - melyek a vezető halálokok élén állnak -... |
|
|
|
|
|
|
|
... hatású, lassítja az érelmeszesedést, mérsékli a vérnyomást.
6. Segí... |
|
|
|
|
|